• 1000 x TSC

    Waar zitten de TSC-patiënten?België telt vermoedelijk een kleine 1000 mensen met TSC. Slechts een 400-tal mensen worden medisch gevolgd. Lees meer
  • Steun be-TSC v.z.w.

    Stort hier uw bijdrage!be-TSC vzw. heeft nood aan donaties en de opbrengst van sponsoracties om de werking van de organisatie te kunnen garanderen. Lees meer
  • 1
  • 2

be-TSC in het kortOntdek

Voor wie (mee)leeft met Tubereuze Sclerose Complex.

be-TSC wil er zijn voor iedereen die op een of andere manier met Tubereuze Sclerose Complex te maken heeft.

We willen informeren, ondersteunen en verbinden. Maar we willen ook eenvoudigweg in contact staan met iedereen die daar vanuit een TSC-ervaring behoefte aan of zin in heeft.

Lees meer

be-TSC v.z.w. bestaat dankzij de inzet en het enthousiasme van een sterk team vrijwilligers, die allemaal nauw betrokken zijn bij iemand met TSC.

Maak kennis met deze mensen en lees meer over wat hen drijft.

Lees meer

be-TSC heeft de ambitie informatieve filmpjes te maken over TSC. Dat vraagt om meer middelen en nog wat tijd. Voorlopig maken we dankbaar gebruik van het rijke aanbod aan informatieve filmpjes van onze zusterorganisaties in Nederland en de Verenigde Staten, de Stichting Tubereuze Sclerose Nederland (STSN) en de TS Alliance.

Actrice Julianne Moore werkt als meter van de TS Alliance al jarenlang mee aan een betere bekendheid van de ziekte.

Lees meer

De agenda van be-TSC informeert je over al wat de vereniging zelf organiseert, maar ook over wat er gebeurt bij onze zusterorganisaties de STSN (Nederland), de Europese vereniging E-TSC en de internationale TSCi, de organisator van de jaarlijkse TSC International Conference.

Verder nemen we ook de interessantste aankondigingen over van aanverwante belangenverenigingen zoals RaDiOrg vzw, VPP (Vlaams Patiëntenplatform), de Epilepsie Liga, AIRG (vereniging voor genetische nieraandoeningen) en de Vlaamse Vereniging Autisme (VVA). Neem een kijkje en kom op bezoek....

Lees meer
  • Homepage promo - NL
  • #IAMTSC
    Dit is Neal

    Toen Neal nog in mama's buik zat, ontdekten de dokters dat hij TSC had.



    Na onderzoek bleek ook papa Sébastien de ziekte te hebben.
    Lees meer
  • #IAMTSC
    Dit is Mariken

    Mariken was nog geen maand toen de diagnose TSC gesteld werd naar aanleiding van hartritmestoornissen.

    Mariken is zwaar getroffen door TSC wat zich uit in epilepsie, mentale achterstand, autisme…
    Lees meer
  • #IAMTSC
    Dit is Lars

    Tijdens de zwangerschap ontdekten de dokters dat Eveliens zoontje Lars een gezwel in de hersenen had.


    Dan was het vijf maanden bang afwachten tot het verdict TSC kwam.
    Lees meer
  • #IAMTSC
    Dit is Inge

    Inge kreeg de diagnose TSC op haar 18 en dat kwam hard aan. De ziekte kwam aan het licht door epilepsie.

    De epileptische aanvallen zijn intussen gelukkig al jaren onder controle door de juiste medicatie.
    Lees meer
  • 1

In juni trok be-TSC-voorzitter Eva Schoeters naar Toronto voor de internationale onderzoeksconferentie over TSC. Ze keerde terug met een bom aan energie, goede ideeën en herinneringen aan bijzondere ontmoetingen. Een verslag van een onvergetelijke ervaring.

“Ik reisde een dag voor de conferentie al af om mee de jaarlijkse meeting met vertegenwoordigers van TSC-verenigingen voor te bereiden. Sinds 2018 ben ik mede-voorzitter van TSCi (TSC International) en ik zou die meeting samen met Katie Smith van TSC Alliance voorzitten. De vorige jaren was ik als deelnemer altijd laaiend enthousiast over deze meetings. Ze zijn inspirerend, je komt volgeladen met ideeën en ambitie terug buiten. Je leert mensen kennen die zoals jezelf een vereniging draaiende houden, het geeft een geweldige boost!

Ondanks wat plankenkoorts werd de meeting een succes. Met 30 deelnemers uit 27 verschillende landen (zie foto’s) bespraken we thema’s waar elke TSC-vereniging een rol in probeert te spelen: hoe kunnen we er mee voor zorgen dat élke arts met TSC-patiënten de internationaal erkende richtlijnen voor TSC- behandeling kent en gebruikt? Wat kunnen we als patiëntenvereniging doen om de tijd tot diagnose te verkorten? - Iedereen weet intussen: hoe sneller je diagnosticeert en correct behandelt, hoe beter de uitkomst op lange termijn, zeker bij heel jonge kinderen. - Hoe kunnen TSC-verenigingen een snellere aanpak stimuleren van TAND (TSC-gerelateerde neuro-psychiatrische problemen)? De vragen leverden een boeiende uitwisseling van ideeën en ervaringen op. Het verslag daarvan kan dienen als een soort inspiratiegids voor elke TSC-vereniging.”

Baanbrekende resultaten

“Op donderdag 20 juni begon dan de eigenlijke wetenschappelijke conferentie. Het niveau van de presentaties gaat regelmatig mijn petje te boven, met titels als ‘cell autonomous en non-cell autonomous abnormalities from TSC patient derived stem cells’ of ‘the role of hypothalamic orexin and mTORC1 activiation in a sleep disorder phenotype of a mouse model of TSC’. Toch geeft elke conferentie over heel de lijn weer een blik op de verschillende richtingen die onderzoek uitgaat, op nieuwe pistes in de zoektocht naar doeltreffende therapieën, op verbanden die worden gelegd tussen LAM en huidmanifestaties, op nieuwe hypotheses die onderzocht worden voor snelle opsporing en behandeling van epilepsie, …

Heel boeiend was een interactieve sessie rond de neuro-psychiatrische problematiek. De deelnemers wisselden uitdagingen en mogelijkheden uit om het onderzoek ernaar vruchten te laten afwerpen. Eén van de bijzonderste lezingen vond ik die van prof. Sergiusz Jóswiak, de drijvende kracht achter het Epistop-onderzoek. Hij kwam baanbrekende resultaten voorstellen over de preventie van epilepsie, waarvan je hier een samenvatting kan lezen.”

Bijzondere ontmoetingen

“Vier dagen rondlopen in een hotel bevolkt door een gepassioneerde, grote en diverse TSC-familie, het geeft een buitengewone energiestoot. Vreemd hoe onbelangrijk het dan lijkt dat er buiten een magische stad te ontdekken valt, dat het zo’n mooi weer is en dat je eigenlijk ‘met vakantie’ bent. De dagen zijn te boeiend om daar lang bij stil te staan, de ontmoetingen uniek. Je schuift bij het ontbijt aan bij een TSC-topper op het vlak van genetica en eet je lunch terwijl je een beloftevolle jonge onderzoeker met vragen bestookt.

Tijdens de conferenties is er ook altijd één avond met een plechtigheid tijdens een ietwat langgerekt diner. Het moment om mensen met een bijzondere verdienste voor de TSC-community te eren. Dokter Darcy Krueger* mocht de jaarlijkse Gomez-prijs ontvangen, die uitgereikt wordt voor baanbrekend werk om het leven van mensen met TSC te verbeteren. Krueger, de bevlogen en briljante kinderneuroloog van Cincinatti’s Childrens hospital, schetste het beeld van de vooruitgang die hij in zijn carrière heeft gezien voor mensen met TSC. Zijn betoog was van een ontroerende positiviteit en getuigde van een niet aflatende inzet en warme betrokkenheid voor al zijn patiënten.”

“Toronto laat een onvergetelijke indruk achter. De conferentie liep ten einde op zaterdag 22 juni, maar de band tussen de vertegenwoordigers van TSC-patiënten was tegen dan niet meer stuk te krijgen. ’s Zondags zijn we met een groot deel ervan dan toch nog een dag ‘op vakantie’ gegaan naar de Niagara Falls, een afsluiter om nooit te vergeten.”

* Prof. Darcy Krueger komt op 16 november naar Leuven om voor patiënten en familie te praten over de neurologische aspecten van tubereuze sclerose complex. Mis deze uitzonderlijke kans niet om één van ’s werelds top-TSC-artsen live aan het woord te horen en hem je eigen vragen te stellen. Lees er meer over in onze agenda.

   

Word lid of steun be-TSC vzw met uw bijdrage!

be-TSC krijgt geen overheidssteun. Om onze doelstellingen te realiseren zijn we volledig afhankelijk van sponsors, giften en creatieve initiatieven.
be-TSC vzw. legt ieder jaar verantwoording af in haar jaarverslag en jaarrekening.

Ja, ik wil lid worden of bijdragen!