be_TSC kan rekenen op het engagement en de inzet van enkele belangrijke medische adviseurs verspreid over de Belgische onderzoekscentra.


Prof. Dr. Djalila Mekahli

Prof. Dr. Djalila Mekahli heeft haar opleiding Kindernefrologie doorlopen in het universitair ziekenhuis van Lyon (Frankrijk) en in Great Ormond Street Hospital in London (Verenigd Koninkrijk). Recent werkte ze een periode in Yale University (USA) om meer te leren over de moleculaire en genetische mechanismen in polycystische nieren, maar ook over het TSC-zebravisonderzoek. Haar interesse gaat vooral uit naar renale genetische ziekten, in het bijzonder  cystenieren, zoals polycystische nieren en ook Tubereuze sclerose.

In UZ Leuven maakt ze deel uit van het multidisciplinair TSC-team, waarbij ze nauw samenwerkt met Prof. Dr. Liesbeth De Waele, Kinderneuroloog. Het team coördineert ook de zorg voor volwassen TSC-patiënten, in samenwerking met Prof. Dr. Bert Bammens (Nefroloog) en Prof. Dr. Wim Van Paesschen (Neuroloog). In 2013 organiseerde het team samen met de collega’s van het UZ Brussel een TSC dag over niercomplicaties bij TSC.

Prof. Dr. Mekahli neemt deel aan de TOSCA, een wereldwijd register voor TSC dat als doel heeft meer informatie te verzamelen over het verloop van de ziekte. Haar focus ligt op de beschrijving van het renale fenotype en de lange termijn opvolging van van de nierfunctie en de nierletsels bij TSC. Prof Mekahli is auteur van verschillende wetenschappelijke publicaties die de renale aspecten van TSC onderzoeken.

Sinds enkele jaren werkt het TSC-team van UZ Leuven nauw samen met het TSC-team van UZ Brussel (Prof. Dr. Jansen en Dr. Janssens).  Naast klinisch overleg bij moeilijke casussen werken beide centra ook verder samen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo is Prof. Mekahli een van de hoofdonderzoekers van een pilootstudie die metabole afwijken bij patiënten met TSC bestudeert.

Lees het interview met Prof. Dr. Djalila Mekahli