be_TSC kan rekenen op het engagement en de inzet van enkele belangrijke medische adviseurs verspreid over de Belgische onderzoekscentra.


Dr. Peter Janssens

Dr. Peter Janssens werkt als nefroloog in het UZ Brussel. Hij heeft een bijzondere bekommernis voor patiënten met zeldzame aandoeningen. Hiervoor volgde hij opleiding  in het referentiecentrum voor zeldzame ziekten in het Pitié-Salpêtrière ziekenhuis in Parijs.

Hij werkt nu al enkele jaren met veel enthousiasme mee aan de zorg voor TSC-patiënten in het multidisciplinair TSC-team dat Prof. Anna Jansen oprichtte in het UZ Brussel.

Ondertussen werk hij aan een doctoraat over autosomaal dominante polycystische nierziekte, een andere erfelijke aandoening met belangrijke nieraantasting. Dat gebeurt in het labo kindernefrologie van het UZ Leuven, met als promotor Djalila Mekahli.

Daarnaast doet dr. Janssens actief wetenschappelijk onderzoek naar TSC. In 2018 was hij de eerste auteur van een wetenschappelijk artikel dat de nieraantasting bij kinderen met TSC beschrijft. Het artikel ontstond dankzij de goede samenwerking tussen UZ Brussel en UZ Leuven. Dr. Janssens is ook een van de hoofdonderzoekers van het TSC metabolomics project dat metabole afwijkingen bij patiënten met TSC onderzoekt. Daarnaast neemt hij regelmatig deel aan internationale TSC-congressen.